Informace o projektu
Využití probiotik v mléčných výrobcích pro zvýšení jejich kvality, nutriční hodnoty a zdravotní bezpečnosti
- Kód projektu
- QE1382
- Období řešení
- 6/2001 - 6/2005
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Ministerstvo zemědělství ČR
- Program III
- Fakulta / Pracoviště MU
- Přírodovědecká fakulta
- Klíčová slova
- Bifidobacterium
- Spolupracující organizace
-
Krajská hygienická stanice Brno
- Odpovědná osoba RNDr. Dittmar Chmelař
- Odpovědná osoba Ing. Vladimír Dráb
- Odpovědná osoba Ing. Jan Tykvart
- Odpovědná osoba Ing. Petr Marek
Cílem projektu je nalézt kmeny probiotických kultur z rodů Bifidobacterium a Lactobacillus využitelné pro rozšíření sortimentu funkčních potravin a navrhnout technologie výroby mléčných výrobků obsahujících klinicky efektivní počty probiotik na konci zá ruční doby. V první fázi bude testována odolnost jednotlivých kmenů vůči nízkému pH a přítomnosti žlučových solí. Kmeny splňující kritéria odolnosti budou blíže charakterizovány z hlediska fermentace sacharidů a oligosacharidů, produkce antimikrobiální ch látek a kolonizačních schopností. Stanovení profilu celulárních mastných kyselin a ribotypizace budou použity pro charakterizaci jednotlivých kmenů a potvrzení identity v případě izolace kmenů z komplexních ekosystémů(zrající sýry). Zároveň budou hled ána vhodná média pro stanovení obsahu probiotických kmenů v různých typech sýrů a tvarohových pomazánek. V druhé fázi budou vybrané kmeny testovány v různých typech sýrů a tvarohových pomazánek s cílem dosáhnout klinicky efektivních počtů probiotik a
Publikace
Počet publikací: 3
2005
-
Ribotyping of Lactobacillus casei group strains isolated from dairy products
Folia Microbiologica, rok: 2005, ročník: 50, vydání: 3
2003
-
Characterization of Lactobacillus spp. strains isolated from dairy products
Rok: 2003, druh: Konferenční abstrakty
-
Porovnání použitelnosti některých metod pro rodovou a druhovou identifikaci bifidobakterií
Mlékařské listy-Zpravodaj, rok: 2003, ročník: 80