Informace o projektu
Dynamika změn krevních nitrátů a nitritů po požití šťávy z červené řepy
- Kód projektu
- MUNI/A/0977/2017
- Období řešení
- 1/2018 - 12/2018
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Masarykova univerzita
- Grantová agentura MU
- DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
- Fakulta / Pracoviště MU
-
Fakulta sportovních studií
- Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.
- Mgr. Vojtěch Grün, Ph.D.
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
- Mgr. Aleš Pindur, DiS.
- Mgr. Jan Raška, Ph.D.
- doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Projekt bude sloužit jako pilotní studie pro dizertační výzkum - Vliv dietních nitrátů na účinnost svalové práce (požití koncentrátu šťávy z červené řepy a následný vliv na sportovní výkonnost). Pilotní studie bude zahrnovat otestování skupiny 3-5 lidí v průběhu čtyřdenního užívání koncentrátu šťávy z červené řepy. Cílem testování bude zjistit dynamiku změn v hladinách krevních nitrátů a nitritů po požití různého množství koncentrátu (70 ml a 140 ml). Celá skupina tedy projde dvojím testováním - 4 dny při konzumaci 70 ml a 4 dny při konzumaci 140 ml s přestávkou mezi jednotlivými bloky. Výsledky budou klíčové v nastavení správné metodiky disertačního výzkumu s cílem zajistit maximální efektivitu užívání tohoto suplementu, jež může mít pozitivní vliv na sportovní výkonnost, krevní tlak a domníváme se, že i na variabilitu srdeční frekvence.
Publikace
Počet publikací: 1
2020
-
Effects of Dietary Nitrates on Time Trial Performance in Athletes with Different Training Status: Systematic Review
Nutrients, rok: 2020, ročník: 12, vydání: 9, DOI