Informace o projektu
Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy
- Kód projektu
- QK1910302
- Období řešení
- 1/2019 - 12/2023
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Ministerstvo zemědělství ČR
- ZEMĚ
- Fakulta / Pracoviště MU
- Středoevropský technologický institut
- Spolupracující organizace
-
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
- Odpovědná osoba Ing. Jan Bárta, Ph.D.
Agritec Plant Research s.r.o.
HEMP PRODUCTION CZ, s.r.o.
Cílem řešení projektu je nalézt optimální způsob zpracování výlisků semen vybraných olejnin (kvalitativně odlišné odrůdy lnu setého, konopí seté, ostropestřec mariánský, tykev olejná). Řešeno bude zpracování těchto výlisků na bílkovinné koncentráty, mouky a frakce obohacené o bílkoviny, vlákninu a esenciální přírodní látky s pozitivními účinky na lidské zdraví. Cílem bude u získaných koncentrátů, mouk a frakcí stanovit látkové složení včetně esenciálních zdraví prospěšných komponent, charakterizovat bílkovinné profily a funkční vlastnosti, optimalizovat jejich stabilitu a zmapovat faktory, které ji ovlivňují a shromáždit data týkající se kvalitativní a kvantitativní odrůdové variability bílkovin semen lnu a konopí.
Cíle udržitelného rozvoje
Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.
Publikace
Počet publikací: 2
2022
2021
-
Oilseed Cake Flour Composition, Functional Properties and Antioxidant Potential as Effects of Sieving and Species Differences
Foods, rok: 2021, ročník: 10, vydání: 11, DOI